Wij zetten de loep
op uw patrimonium

Contacteer onze experts
Home>Referenties>Oriënterend vooronderzoek naar de structurele conserveringstoestand van het Paddeschoothof te Sint-Niklaas

Oriënterend vooronderzoek naar de structurele conserveringstoestand van het Paddeschoothof te Sint-Niklaas

Voorgevel met verweerde en grotendeels afgebrokkelde gevelbepleistering
  1/4
Op de zijgevel zijn duidelijk bouwsporen te zien
  2/4
Achtergevel met reparaties van de voegen met cementmortel, deze is niet geschikt voor het gebouw
  3/4
Waterabsorptiemeting op baksteen om te bepalen hoeveel water de baksteen opneemt
  4/4

Het Paddeschoothof is een alleenstaande, omwalde herenwoning waarvan de geschiedenis begint in de 15de eeuw. Het gebouw zelf werd pas later opgetrokken en is o.a. in 1787 grondig aangepast. In de 19de en 20ste eeuw werden meerdere, soms ingrijpende aanpassingen uitgevoerd.
De verweerde en grotendeels afgebrokkelde gevelbepleistering laat duidelijk de vele bouwsporen zien. Zo zijn er sporen van dichtgemetselde openingen, aangepaste raambogen, toegevoegde volumes en herstelwerk aan het metselwerk.

Doel van het onderzoek is de huidige bouwfysische toestand van het gebouw te bepalen en adviezen te formuleren om de gebreken te corrigeren en het geheel te conserveren.

Hiervoor werden een aantal steen- en pleistermonsters genomen die in het labo werden onderzocht op hun vochtgehalte en de concentratie van enkele bouwschadelijke zouten. Daarnaast werden enkele mortelmonsters genomen waarvan de samenstelling bepaald wordt om aangepaste mortels te kunnen formuleren voor het herstellen en afwerken van het gebouw.

Op basis van de resultaten worden er adviezen geformuleerd die ervoor zorgen dat de bouwheer genoeg know-how en kennis heeft van de huidige toestand van het gebouw alvorens de restauratie te starten. Zo kunnen er onnodige kosten worden vermeden en kunnen alle gebreken correct aangepakt worden. Op basis van de resultaten kan de bouwheer een passende duurzame gevelafwerking kiezen.

 


Bekijk onze andere referenties