Wij zetten de loep
op uw patrimonium

Contacteer onze experts
Home>Referenties>Schimmelvorming tijdens de huur, wie betaalt de rekening?

Schimmelvorming tijdens de huur, wie betaalt de rekening?

Het gebeurt wel eens dat een woning bij het begin van de huur perfect in orde is maar de huurder in de loop van de huurovereenkomst te maken krijgt met schimmelvorming. Wie dient dan welke verantwoordelijkheid te nemen?

Volstaan de ventilatiemogelijkheden?

Om te weten wie verantwoordelijk is voor het probleem moet nagekeken worden of er een technisch probleem is in de woning (en of de ventilatiemogelijkheden van de woning bv. wel volstaan). Is dat het geval, dan moet de verhuurder het probleem oplossen ook al deed het probleem zich nog niet voor bij het begin van de huur.

Volstaan de ventilatiemogelijkheden wel maar gebruikt de huurder ze niet (en is dat de oorzaak van de schimmel), dan is hij verantwoordelijk voor de schimmelvorming en dient hij die op te lossen.

Hoe eruit geraken?

Om te weten of de woning een technisch probleem kent, kan de verhuurder samen met de huurder een beroep doen op een deskundige. Er zou daarbij bijvoorbeeld afgesproken kunnen worden dat diegene die verantwoordelijk is voor het probleem de kosten van de deskundige uiteindelijk betaalt.

Wat moet er gebeuren?

Als het probleem dient opgelost te worden door de verhuurder zal die bv. bijkomende ventilatiemogelijkheden moeten voorzien en zorgen dat de schimmel verwijderd wordt. Een huurder die de ventilatie niet gebruikt zal moeten zorgen dat hij dat voortaan wel doet. Hij moet tevens de schimmels verwijderen.

Is het probleem de verantwoordelijkheid van de verhuurder dan kan de huurder eventueel een vergoeding wegens mingenot vragen. Hij kan ook bv. een schadevergoeding vragen voor kleding enz. die door de schimmel is aangetast. De huurder moet de verhuurder wel tijdig verwittigen van het probleem.

Bron

De eindeloze discussies beu?  Wilt u er ook komaf mee maken dat uw huurder geen huur betaalt? Wilt u dat uw huisbaas eindelijk eens maatregelen neemt om uw vochtprobleem op te lossen?  Contacteer ons


Bekijk onze andere referenties