Wij zetten de loep
op uw patrimonium

Contacteer onze experts
Home>Referenties>Koetshuizen Kasteel Sorghvliedt Marneflaan 3 te Hoboken

Koetshuizen Kasteel Sorghvliedt Marneflaan 3 te Hoboken

  1/2
  2/2

Hoewel de koetshuizen vermoedelijk dateren uit dezelfde periode als het huidige rococo kasteel zijn ze door de jaren heen meermaals verbouwd met minder eerbied voor de originele materialen en technieken. Zo werden oorspronkelijke vloerconstructies vervangen door betonplaten en werd de indeling van de gebouwen met nieuwe muren uit betonblokken grondig gewijzigd. Ook de bestemming ervan werd gewijzigd van wagenhuis en paardenstallen met vermoedelijk het bijhorend koetsiersverblijf naar een sanitair blok met kleedkamers, douches en toiletten in het ene bijgebouw en een opslagplaats voor sportmateriaal in het andere bijgebouw.


Om de restauratie van de buitenschil te kunnen laten aansluiten met het originele concept werd een bouwfysisch en bouwchemisch onderzoek gedaan naar de afwerklagen en de vocht- en zoutbelasting van de ondergrond.

Om de nodige informatie over de oorsprong te vergaren en het schadebeeld aan de afwerklagen te bepalen worden een aantal testen uitgevoerd. In dit geval werd gekozen voor:

- Stratigrafisch onderzoek van de afwerkingslagen

- Mortelanalyses

- Vrijleggingen

- Vochtmetingen

- Zoutmetingen


Bekijk onze andere referenties